Suolihuuhtelun historiaa

Suolihuuhtelu on ikivanhaa ja samalla huippumodernia terveydenhoitoa. Ensimmäisen kerran suolihuuhtelu mainitaan 1500 eKr. Ebersin terveydenhoitoa käsittelevissä papyruskääröissä. Menetelmä tunnettiin mm. muinaisessa Kiinassa ja muinaisten hindujen ja muiden itämaisten ihmisten keskuudessa sekä Hippokrateen aikana Kreikassa ja keskiajalla Euroopassa.

Uudelleen suolihuuhtelu otettiin käyttöön vuosisadan alussa Yhdysvalloissa, siitä nimitys colonic-suolihuuhtelu (colonic suom. suoli-). Kuitenkin vasta 30- ja 40-luvuilla hoitomuodosta tuli yleistä, kun laitteet tulivat turvallisemmiksi ja koulutetut hoitajat aloittivat työnsä. Samalla hoitomuodon käyttö laajeni Englantiin, Saksaan ja muualle Eurooppaan sekä muihin maanosiin.

Suolistosairauksien ja erilaisten suolisto-ongelmien jatkuvan lisääntymisen seurauksena, johtuen lähinna nykyisistä elintavoistamme, suolihuuhtelun asema hellävaraisena, luonnonmukaisena hoitomuotona on lisännyt suosiotaan jatkuvasti.

Suolihuuhtelu Suomessa
Ensimmäisen colonichoitolan Suomeen, Helsinkiin, perusti Fransisca Helkavaara v. 1983.
Itse menin ’sattumalta’ hänen hoitoonsa kesällä 1987. Minut oli määrätty leikkaukseen Marian sairaalaan, mutta halusin kokeilla jotain muuta tietä parantumiseen. Suolihuuhteluhoidot ja siirtyminen elävälle ravinnolle olivat niin käänteentekevä kokemus kohdallani, että vaihdoin varsin nopeasti ja radikaalisti ammattia ja siirryin maankäytön suunnittelusta ’mahankäytön suunnitteluun’ ja perustin järjestyksessä toisen (ns. suljetun järjestelmän) colonichoitolan Suomeen kesällä 1988 Helsingin Tarkk’ampujankadulle. Toimin siellä kesään 2005, jonka jälkeen muutin Pohjois-Suomeen Haukiputaalle, Ouluun. Toimittuani siellä runsaat 5 vuotta muut takaisin Helsinkiin syyskuun puolivälissä 2010. Alkuun tein suolihuuhteluja Helsingissä kolleegani Marianne Haarakankaan työtilassa Humalistonkadulla, kunnes löysin oman toimipaikan Itäkeskuksen Asiakkaankadulla, jossa olen nyt toiminut maaliskuusta 2011 lähtien.

Minun jälkeeni colonichoitoloita on perustettu useampia pääkaupunkiseudulle ja verkosto on laajentunut ja laajenee koko ajan ympäri maata. Ks. www.colonic.fi

Suomen colonicyhdistys ry
Vuonna 1994 perustamaamme Suomen colonicyhdistys ry:hyn, jonka puheenjohtajana toimin paria jaksoa lukuunottamatta kevääseen 2014, jolloin  siirryin varapuheenjohtajan paikalle.

Colonicterapeuttien koulutus
Tällä hetkellä colonicyhdistyksen tehtävänä on valvoa ja kehittää colonicterapeuttien koulutusta sekä järjestää koulutusta jo toimiville terapeuteille heidän ammattitaitonsa ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. -’Virkaiältäni vanhimpana’ useat tällä hetkellä toimivista colonicterapeuteista ovat saaneet laitekoulutuksensa minulta. Itse sain ko. koulutuksen osittain Suomessa osittain Yhdysvalloissa.
Colonickoulutustoiminta vie oman osansa toiminnastani edelleen. Olen ollut laatimassa nyt käytössä olevaa koulutusohjelmaa ja toimin toisena pääopettajana, mutta suurin vastuu uudesta koulutusohjelmasta on ollut yhdistyksen koulutusvastaavalla www.suolihuuhtelu.net.

 

Yhteydet maailmalle
Ammattitaidon kehittämiseksi ja colonickoulutusohjelmien yhtenäistämiseksi, jopa maailmanlaajuisesti, olen jatkuvassa yhteydenpidossa paitsi kotimaan
kolleegojeni kanssa, myös mm. englantilaisen kouluttaja/terapeuttikolleegan Galina Imrien kanssa. Hänen johtamansa alan oppilaitos kouluttaa vuosittain n. 200 uutta colonicterapeuttia. Myös amerikkalaisen vastaavan kolleegan Amy Sandersin kanssa olen sähköpostiyhteydessä koulutus- ja yhteistyöasioissa. – Galina Imrie on julkaissut suolihuuhtelua käsittelevän kirjan ”Always look after number one” (2008). Kirja innostaa terveyttä edistäviin hoitomuotoihin ja vahvistaa luottamusta ihmiskehoon muistuttamalla, että mitä ikinä 21. vuosisata heittääkään eteemme, löytyy aina polku takaisin terveyteen. Ja usein tuon polun aukaisee suolihuuhtelu.
Kirjaa voi tilata minulta 15 euron (+postikulut) kappalehintaan.


Lue lisää aiheesta:

Ravinto

www.colonic.fi

Asiakkaankatu 1 B 37
00930 HELSINKI
Katso kartalta